Санданчанин представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел

Жителите на Кресна готвят нов протест за утре
December 5, 2018
Автомобилите над 3,5 т ще могат предварително да плащат тол такса за заявен маршрут
December 5, 2018

Младият предприемач Антон Тотев от град Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел, след като спечели приза „Най-добър млад фермер на България“. Той създаде високотехнологична оранжерия за целогодишно производство на екологично чиста зелена салата.

Неговата оранжерия е уникална с това, че за първи път в България хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва, има целогодишна реколта от живи салати. Антон Тотев разработва проект по Програмата за развитие на селските райони, като за изграждането на модерната оранжерия влага и допълнително финансиране. 2 години е разработвал проекта, 2 години оранжерията е изграждана, и от 1 година има производство.

Завършил е висшето си образование в Швейцария като финансист, но съдбата решава друго. Част от бизнеса на семейството му е земеделието – отглеждат ябълки и череши и „за нас е престъпление България с толкова много природни ценности и уникален климат, да не се отглежда нищо на тази плодородна земя“ – казва Антон и допълва, че българското земеделие ще върне старата си слава и отново ще стане водещ сектор. Земеделието по целия свят е семеен бизнес, изградено е на база семейни традиции, казва Антон и съжалява, че тази връзка в България е загубена.

26-годишният амбициозен фермер от Сандански е убеден, че със средствата от европейски проекти трябва да се създава ново модерно производство, а то се прави „когато имаш добри идеи и ясна визия, а моята визия и на семейството ми е да произвеждаме продукция за България, използвайки модерните технологии“.

източник: Радио Благоевград
снимка: Радио Благоевград

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *