Сандански е една от общините с най-много тестове за COVID-19 в България

Полицай пострада при меле в с. Баня
April 21, 2020
Край на сезона в Трета лига! Бараж между Миньор и Септември
April 21, 2020

Сега най-важното е как ще се контролира тестването!

От днес трябва да започне масовото тестване в Община Сандански с дарените 1000 теста през миналата седмица. Както бе обявено те ще се използват не само за проверка на хората на първа линия – лекари, полицаи, социални работници и т.н., но и за пациенти проявили сходни с новия вирус симптоми през последните месеци.

 

Дарението всъщност превърна Сандански в една от общините в България разполагащи с най-много подобни тестове. За сравнение в Банско, което в национален мащаб бе определено като център на заразата, бяха осигурени 2000 бр. теста. В съседните ни общини наличните тестове са по няколко стотин и всъщност се използват само за рисковите групи – подобно разширение на тестването никой не може да си позволи в момента. Дори областни градове с размерите на Шумен имат по 500 – 600 теста.

 

Сега обаче най-важното е как ще се организира тестването и кой ще го контролира. Защото именно разширеният кръг от лица крие сериозна опасност то да бъде опорочено. Вместо да се тестват потенциално прекарали вируса, количествата да се насочат към „близки и познати“. Ако няма публична информация на всеки етап, то тогава и съмненията ще бъдат много. Тук роля може да има и общинският кризисен щаб – да проследи процеса и своевременно да подава информация. Нека тя бъде ежедневна – колко хора, в каква възрастова група са били тествани, за да знае и обществеността как се движи процесът.

 

Още повече, че добитата информация е най-важна за планиране на следващия етап – как и от кога да бъдат отслабвани мерките. Затова и дарението има важен социален елемент – защото само чрез тестовете можем да се върнем към нормалността. Много домакинства вече изнемогват оставени без доходи. Те трябва да се върнат на работа. Същевременно всички ние се притесняваме за близките ни, особено ако са възрастни. Единствената информация, с която да се планират такива мерки, които да са насочени и към едните и към другите, е тестването. Но тестове, не само в България, но и в целия свят няма. Нуждите са прекалено големи, а производителите – едва няколко.

 

За дарението казват, че е личен акт. Но не е достатъчно само да додадеш пари – важно е да отделиш време, усилия и да вложиш волята си, ако наистина искаш да помогнеш. Видяхме, че в Сандански има такива хора. Със сигурност и този пример няма да остане изолиран. Но сега най-важното е тестовете да се ползват правилно, а нас да държат информирани, за да знаем какво е разпространените на вируса в общината ни.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *