Ръст на банковите такси през 2022 г.

Почитаме Света Анастасия – покровител на лекари и аптекари
December 22, 2021
Хороскоп за 22 декември
December 22, 2021

Покачват се таксите за теглене както на банкомат, така и на каса

От Нова година банките драстично увеличават цените на рутинните си услуги. Покачват се таксите за теглене както на банкомат, така и на каса. Някои от банките увеличават и таксите за съхранение. Това означава, че ако до момента спестявания до 400 000 лв. са се съхранявали без такса, то от 2022 г. всички суми над 200 000 лв. ще бъдат обложени с 0,7%.

Кредитният консултант Тихомир Тошев сподели, че поскъпването е нормална тенденция за ЕС. “По-малки са таксите при онлайн банкирането. В повечето случаи ще се плаща както за тегленето, така и за внасянето. Съветвам да ползваме онлайн банкиране и да превеждаме средства между сметки”, заяви той.

По думите му, ако ползваме карта с cash back, ще получим обратно всички платени такси. “Депозитите на българите са над 61 млрд., а раздадените кредити са само 28 млрд. Останалите пари банките трябва да съхраняват. Те прехвърлят тези такси към вложителите с по-големи депозити”, посочи Тошев. Той посъветва гражданите със спестявания над 200 000 лева да разделят средствата си в различни банки, за да не им бъде начислена такса.

“Ако спестяванията ни са под 200 хил. лева, няма да плащаме такса или лихва за тях. Пакетите за юридически лица са в зависимост от потреблението. Те струват между 4 и 30 лева”, разясни консултантът.

Репортер: Ирена Рашева

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *