Русия регистрира собствено лекарство за коронавирус

Пожарникарите от Благоевград са първите за 2021 г. “Посланици на доброто” на Държавната агенция за закрила на детето
December 23, 2021
Спад на заразените с COVID-19 в цялата страна преди празниците
December 23, 2021

Министерството на здравеопазването на Русия регистрира руското лекарство за лечение на коронавирус „МИР 19“, съобщи пресслужбата на Федералната медико-биологична агенция (ФМБА).

“Министерството на здравеопазването на Русия регистрира лекарство за лечение на новата коронавирусна инфекция “МИР 19″, разработено от името на ръководителя на ФМБА Вероника Скворцова”, се казва в изявлението.

“МИР 19“ е етиотропно лекарство (лечение, премахващо причинителя на заболяването – бел. ред.), по същество антидот срещу вируса, чието действие се основава на механизма на интерференция на РНК. То се състои от два компонента: активна съставка – малка интерферираща РНК – и пептид-носител.

“МИР 19“ се вдишва с помощта на инхалатор през маска. Не е установено да има странични ефекти. Лекарството въздейства върху частта от генома на коронавируса, отговорна за неговата репликация, което не позволява на вируса да се размножава.

Скворцова заяви миналата седмица, че след първата и втората фаза на изпитванията лекарството е в процес на регистрация. Според нея учените са доказали добрата поносимост и безопасност на лекарството и ползата от „МИР-19“ в сравнение със стандартната терапия. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.