Родното място на Преподобна Стойна – Златолист посреща туристите с разбит път, пресъхнали чешми и без контейнери

Магистралата прави по-близо летището до Симитли от кварталите на София
October 5, 2017
Лек автомобил блъсна кон преди прохода Предел
October 6, 2017

Село Златолист през последните години се превръща във все по-посещавана туристическа дестинация. Многобройните посетители обаче, са посрещнати от разбит и осеян с дупки път, пресъхнали чешми и боклуци по улиците.

За проблемите от години сигнализират туристи и местните жители. Обект на вниманието на туристите е черквата “Свети Георги”, в която е живяла Преподобна Стойна, смятана за предшественичка на Ванга.

От община Сандански обясниха, че за ремонт на пътната отсечка са необходими 6 милиона лева, които общината няма. Затова са кандидатствали с проект по Програмата за развитие на селските райони.

Шансовете обаче засега са минимални.

От фонд “Земеделие” отговориха, че проектът за ремонт на общинския път Катунци – Златолист е получил 44 точки, а към настоящия момент се разглеждат заявления за подпомагане с минимум 55 точки.

Според кметът на град Сандански Кирил Котев, водопровод за селото ще се опитат да изградят сами, но това може да стане през следващата година.

Контейнер за смет е поставен само на едно място – до храма, тъй като в Златолист има твърде малко жители. Така вместо да развива туризъм, селото все повече обезлюдява, а къщите се рушат.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.