РИОСВ стартира процедура за нарушенията при “Мелнишките пирамиди”

Приключиха номинациите за “Спортист на годината” в община Петрич. Ковид 19 отложи церемонията
January 14, 2022
Голям пожар в мебелен склад
January 14, 2022

Прокуратурата и полицията също проверяват случая

„РИОСВ – Благоевград започна административнонаказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения при “Мелнишките пирамиди”, информират от Министерството на околната среда и водите.

“Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение“. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия. Според министъра това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава. По думите му туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги.

В края на миналата година по сигнал на екоминистъра беше установено нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000. Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции.

„Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“, категоричен е министър Сандов.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *