Ресторантьори и хотелиери в Благоевград излизат на протест

Колко струва фалшив COVID сертификат и как работи схемата?
October 28, 2021
Кацаров сезира прокуратурата заради изказване на Борисов за ваксините
October 28, 2021

Над 80 процента са намалели оборотите на заведенията в Благоевград след въвеждане на изискването за зелен сертификат на персонала и на клиентите.  Има вече и затворени обекти.

Протестът на засегнатите от  противоепидемичните мерки е организиран пред сградата на Регионалната здравна инспекция от 15:00 часа.

Ресторантите, кафенетата и хотелите в област Благоевград отчитат сериозен спад на клиенти и гости. Работещи в бранша напускат и отиват в близки по дейност обекти, където не се изисква зелен сертификат.

За да намалят загубите, собственици на заведения вече са затворили, признава Руси Дилов:

„Има колеги, които затварят в момента. До края на месеца ще затворят няколко заведения, в това число и ние. Защо? В обектите никой не влиза и ние не можем да платим само комуналните разходи, камо ли фонд „работна заплата“.

Работодателите не могат да изпратят служителите си на борсата, тъй като те вече са ползвали тази възможност за временно обезщетение.

Единственият спасителен вариант за бранша в момента е локдаун и компенсации от държавата:

„Тук става въпрос да спасим хората да не умрат от глад зимните месеци. Самите ние не търсим компенсация за фирмите. Ние искаме за работниците, тоест тези хора, които работят за нас и в момента не могат да си позволят прехраната, държавата да ги подпомогне“.

Ако това не се случи, „другата опция е да почнем да затваряме държавата, главни пътища“, коментира Дилов.

Източник: БНР

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *