Радев: Украйна в НАТО след мирно споразумение с Русия

Куриер намери 10 000 лева и ги предаде на полицията
October 3, 2022
Трифонов след вота: Всичко тепърва предстои
October 3, 2022

Българският президент не подкрепи други държави от Източна Европа, които поискаха бързо членство на Украйна в Алианса

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

Това се казва в позиция, изпратена от президентството в отговор на изпратени въпроси за приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност, се казва в позицията на президента Радев. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се казва още в позицията.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави, е позицията на държавния глава.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.