Радев за бежанците: Ако искаш подкрепа от държавата, трябва да уважаваш нейните решения

Германия изпраща на Украйна модерна система за противовъздушна отбрана
June 1, 2022
116 бежанци са настанени в буферния център в “Сарафово”
June 1, 2022

Той коментира и въвеждането на еврото у нас

Нашата политика по отношение на бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна. В началото на кризата основният приоритет беше да интегрираме тези хора в нашето общество, а сега ние го задраскваме. Това коментира президентът Румен Радев.

„Имаме остър недостиг на квалифицирани специалисти – лекари, медицински сестри и инженери. Всеки, който има желание да работи и да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получи тази възможност”, каза той.

И допълни: „Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения”, категоричен е президентът.

Северна Македония

Относно Република Северна Македония президентът е на мнение, че няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. „Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Но аз искам да видя реални резултати”, каза той.

Радев подчерта, че последната инстанция по темата за РСМ винаги е народът, а не Народното събрание, каквито убеждения имал премиерът. „И за консултирането на народа има конституционни механизми. Следя внимателно позициите на партиите”, уточни държавният глава.

Въвеждането на еврото в България

Заедно с Плана за въвеждане на еврото, трябва да върви и такъв за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността, подчерта Радев. „Ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите”, заяви той.

„Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. Трябва да е ясно, че ние, с подписването на договор за членство в Европейския съюз, на практика приемаме тази цел и тя е заложена в нашето членство”, отбеляза държавният глава.

Радев допълни, че решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания. „Трябва да има ясна идентификация на рисковете”, е неговото мнение.

Американските изтребители у нас

Относно американските изтребители, дошли в България, държавният глава уточни: „Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, но и защото с тях провеждаме съвместни учения. Научаваме много и обменяме различни тактики. Това трябва да се оценява и да се подкрепя”, коментира Радев.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.