Радев: България е готова да увеличи износа си на ток за Северна Македония

“Галъп”: 17,6 % избирателна активност към 13 часа
October 2, 2022
„Галъп”: 23.3% избирателна активност към 15 ч.
October 2, 2022

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си. Това заяви президентът Румен Радев в София.

Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция:

“Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Република Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото”.

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев:

“И с президента Пендаровски, и с президента на Европейската комисия, обсъдихме възможностите Европейският съюз да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на Република Северна Македония. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Република Северна Македония да направи съответните заявки, за които ние помагаме”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.