Първи случай на коронавирус във Ватикана

Грипна ваканция в цяла България до 11 март
March 5, 2020
Треньорка ще вдига нивото на ДЮШ в ОФК “Пирин”
March 6, 2020

Първи случай на коронавирусна инфекция е регистриран в папския град-държава Ватикана. Това съобщи шефът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни, цитиран от БГНЕС.

„Заразен е член на медицински персонал. Ватиканската дирекция по здраве и хигиена е информирала компетентните италиански органи, а също така вече прилага предписания медицински протокол”, каза Бруни.

Случаят във Ватикана е добавен към 3 858, отчетени от началото на огнището в Италия. Броят на жертвите в страната достигна 148 души. Всеки ден до 2 000 души идват да работят в папския град-държава. В допълнение, няколкостотин семейства, включително швейцарската гвардия – общо около 500 души – живеят във Ватикана.

От средата на миналата седмица Папа Франциск е в отпуск по болест с настинка. Той отмени участието си в редица събития и не отиде в Рим за седмица на духовно размишление. Както Бруни съобщи по-рано, 83-годишният понтиф се възстановява.

Досега Ватикана не е предприела никакви съществени ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса, въпреки че на вярващите по време на неделната проповед на площад „Свети Петър“ бе препоръчано да стоят на безопасно разстояние един от друг (не по-малко от метър). Достъпът до ватиканските музеи все още не е ограничен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *