Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

Режим на водата във високите части на Крупник, заради разрушени участъци от довеждащия водопровод
December 13, 2021
Жълт код за сняг за шест области на страната
December 14, 2021

По думите му смъртността ще се повиши заради неоказана медицинска помощ

“Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта – 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко”. Това обясдни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община, в ефира на “Твоят ден”.

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. “Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите”, каза още специалистът.

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. “Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции”, призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *