Проф. Кантарджиев: Омикрон ще измести Делта, най-важна е бустерната доза

Обраха хранителен магазин в Благоевград
December 29, 2021
„Възраждане” настоява за затваряне на границите за пристигащи от рискови страни
December 29, 2021

За новия вариант на коронавируса – Омикрон, най-важното е да имаш бустерна доза – така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора пред пунктовете за имунизация. Това препоръча в „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към СО.

Той посочи, че има много места в София, където това може да се направи и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт.

Относно опасността от появата на грип, проф. Кантарджиев заяви, че дори да има такива случаи, това няма да се превърне в трагедия.

„Ще имаме случаи през февруари и няма да са много. Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Той е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма“, заяви още той.

„Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната въраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия“, предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца на нищо правене всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват – маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора – майки с деца, пенсионери, млади хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published.