Приложение на НАП „лови“ фалшиви касови бележки

Съдебен изпълнител иска от мъж 1000 лева за дълг от 98 стотинки
March 11, 2019
Плувкиня от Сандански с три медала от турнир в Сърбия
March 11, 2019

Трябва да се сканира QR код, който поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец.

Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за  Android устройства.

Проверката става на 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат, или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

Над 50 000 потребители са свалили приложението на приходната агенция, като броят им непрекъснато расте, казаха от НАП.

Източник: btv.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *