Приканват за доброволно умъртвяване на прасетата в Симитлийско

Без изпреварване в Кресненското дефиле
August 15, 2019
Международен турнир в с. Катунци посреща борци от 4 държави
August 15, 2019

Извънредно заседание на епизотичната комисия при областния управител актуализира действията и отговорностите на властите по места в ситуация на установена зараза в региона.

Това стана заради намерено прасе в река Струма край Кресна вчера, а пробата му показа положителен резултат на африканска чума.

Местните власти приканват стопаните да заколят прасетата си. Обезщетението от 300 лева за домакинство е валидно за всички населени места в региона. Всяка община трябва да актуализира списъка с брой на наличните прасета в домашните стопанства по населени места. Общините имат задължението да подготвят и траншеите за загробване на животни при установена зараза.

Около 630 прасета са подадени при първото преброяване в община Симитли, сега списъкът ще бъде актуализиран.

А иначе три дни гратис имат да си заколят прасетата в Кресна доброволно.

От понеделник служебни лица влизат в домашните стопанства в Кресна да умъртвяват прасета. Заповедта е категорична – в 3-километровата зона около мястото, където бе открито заразеното животно в Кресна, домашните прасета да бъдат умъртвени. Всяко домакинство, при доброволно действие по умъртвяване на прасетата в стопанството, ще бъде обезщетено с 300 лева.

Заповедта за принудително умъртвяване в понеделник е само за територията на град Кресна, в 3-километровата зона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *