Президентът Радев ще бъде гост на събора “Пирин пее”

Откриха тяло на англичанин в местността „Св. Никола“ в Банско
July 21, 2022
Украинските бежанци се махат от България, отиват на гурбет в Гърция
July 21, 2022

Над 1500 са участниците в най-големия форклорен фестивал в Пиринско. “Пирин пее” става на 60 години. Юбилейното издание е под патронажа на президента Румен Радев.

Откриването е на 30 юли на разположените на поляните сцени в местността “Предела”. Самодейците са от областите Благоевград Кюстендил, Перник иот други райони на страната.

В рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция. В 19:30 часа ще се състои концерт- спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60-тата годишнина на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31 юли в 10.00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. Традиционно в рамките на Събора се организират и честванията посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Ритуалът е пред паметника на героите. Държавният глава Радев ще бъде на “Предела” в неделния ден в 12.30 часа.

Домакин на събора е Община Разлог. В организацията на „Пирин пее“ участват Областна администрация Благоевград и общините от областта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!