Представят третата стихосбирка на Александър Христов в Регионална библиотека-Благоевград

Община Благоевград отново с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата
June 30, 2022
Станислав Балабанов: Кирил Петков и Асен Василев не трябва да са част от изпълнителната власт
June 30, 2022
Валентин Дишев ще представи поетичната книга на Александър Христов „Ако мястото е време“. Културното събитие ще е утре, 1-ви юли, от 17:00 часа в Библиоклуба на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.
Александър Христов завършва „Българска филология“, „Литература и култура“ (магистратура) и „Българска литература след Освобождението“ (докторантура) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента е асистент при катедра „Българска литература“ към същия университет.
„Ако мястото е време“ (2022) е неговата трета поетическа книга – след „Крайпътна обител“ (2017) и „До първата сянка“ (2021). За дебютната („Крайпътна обител“) Христов е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Връчвани са му и други отличия от национални конкурси, както за поезия (първи награди от „От заник слънце озарени…“ (2020), „Добромир Тонев“ (2019), „Пурпурно перо“ (2019), „Боян Пенев“ (2018) и др.), така и за белетристика и критика. Негови стихотворения са поместени в антологии и сборници; превеждани са на английски, испански и немски език.
„През миналата година в „Литературен вестник“ се появи възклицанието (за предходната книга на Александър Христов – „До първата сянка“): „Каква рядкост днес! Имаме пред себе си нова умна поезия…“.
След „Ако мястото е време“ на всеки с достатъчно развити сетива би трябвало да е безусловно ясно, че се е появила не само нова българска умна поезия, но и поет, който безапелационно отстоява принципите си и добре знае и разбира какво прави.

Leave a Reply

Your email address will not be published.