Правителството ще падне, ако решим да не достроим „Струма“, обяви Гроздан Караджов

Започнаха интересните занимания в Лятна детска музейна школа. Десетки деца с нетърпение очакваха началото
June 7, 2022
13-21 юни Сандански се превръща в столица на културата
June 8, 2022

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обвърза бъдещето на правителството с построяването на магистрала „Струма“. Пред Би Ти Ви той заяви, че не вярва кабинетът да оцелее, ако се вземе решение, което ще забави завършването на аутобана в района на Кресненското дефиле. Участъкът от около 14 км предизвика спор между ведомството, ръководено от Караджов, и Министерството на околната среда и водите (МСОВ).

 

„Твърдо против съм да започнем отначало този проект (бел. ред. – това е предложението на МОСВ). Трябва да качим двете платна върху източния склон на Пирин. Ще поискам от екоминистъра Борислав Сандов и екипа му подкрепа, защото не вярвам, че правителството ще оцелее, ако кажем, че няма да достроим „Струма“. Ако кажем, че го оставяме в бъдещето, ако съм на мястото на българите, няма да търпя това правителство“, заяви Караджов.

 

Той обясни, че му предстои среща с екип от МОСВ, за да обсъдят как да бъде завършена магистралата. По думите му подкрепяният от него вариант вече има издадена Оценката на въздействието върху околната среда, избран е строител и цена. Според Караджов, ако обявените цени в условията на инфлация се потвърдят, те ще бъдат много изгодни за България. Министърът каза още, че трябва да се действа бързо с магистрала „Струма“ и да започне да се строи едното платно, за което има всички необходими документи. Второто платно пък щяло да започне да се изгражда поне три години след началото на строителните дейности по първото.

Караджов допълни, че посочените преди дни седем пътни участъка с висока концентрация на катастрофи, където ще се слагат дори и колчета, които ще ограничават изпреварванията, са част от един по-мащабен проект. Той предвижда магистралите и първокласните пътища да заприличат на тези в Западна Европа. За целта в тези участъци платната трябва да са с добра равнинност на настилката и да се махнат аквапланинг точките. Също така ще бъдат премаркирани всички магистрали и първокласни пътища, а където се налага, ще се подменят или ще се ремонтират мантинелите. Много знаци също ще бъдат подменени. По думите му всичко това може да доведе и до затруднения при движението към морските курорти през лятото.

 

Той коментира и появилия се миналата седмица клип с жена, която кара с висока скорост електрическа тротинетка на Околовръстното шосе на София. Според Караджов е дошъл моментът, в който трябва да се реши кои тротинетки ще са в регулация и кои на свободно ползване. Министърът посочи, че тези, които се движат с над 25 км/ч, трябва да се третират като останалите превозни средства.

Leave a Reply

Your email address will not be published.