Правителството реши: Локдаун до 21 декември

Заради КОВИД-19: Без кукери тази година на Страчевата в Разлог
November 24, 2020
Продажба на имоти, намаление на наеми и още на сесията на ОбС – Сандански
November 26, 2020

Кабинетът взе решение да затвори частично държавата. Затворени ще бъдат молове, училища. Религиозни институции няма да бъдат затворени, увери здравния министър. Мярката влиза в сила от петък вечерта и ще продължи до 21 декември.

В петък търговските обекти ще бъдат все още отворени, а децата ще бъдат на училище.

Мерките:

Удължава се епидемичната обстановка у нас с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари. Преустановяват се всички учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1. до 12. клас. Преустановява се присъственото обучение във всички висши училища.

Преустановява се обучението във всички присъствени и групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както в детски центрове и клубове, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключения се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.

Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

 

“Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите на територията на ЕС”, посочи здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър уточни още, че всичко, което не е записано в заповедта, е разрешено.

“Ще се постараем следавщите седмици да удължим всички мерки за подкрепа и да направим така, че никой да не бъде оставен сам”, посочи Сачева. Социалният министър обяви, че ще продължат да действат мерките за подпомагане на засегнатите – мерките 60/40 и 80/20, патронажната грижа, както и помощта за родители, които ще трябва да се грижат за децата си.

Приета е нова мярка за затворените бизнеси. Ще бъдат изплатени компенсации. Работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден. Помощта ще е директна. За нея може да се кандидатства още от понеделник.

За мярката са отделени 50 милиона лева. Мярката засяга малко над 350 хиляди души. Постановлението днес е за първите 50 хиляди. 50-те милиона се осигуряват по линия ОП “Развитие на човешките ресурси” и ReactEU.

 

350-400 млн. ще струва обезпечаването на всички мерки, допълни Сачева. Ще продължи подкрепата за медиците на първа линия, увери още социалният министър.

“За да бъде здрава икономиката, трябва да има и здрави хора. Постигнахме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Тези мерки ще работят само три седмици. Това обещаваме на бизнеса. Сектор търговия остава изцяло отворен – гарантираме доставките, производството, с изключение работата на моловете”, посочи още министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

Дошла е нотификация от ЕК. От днес се анексират договорите и се разширява дейноста на ББР по отношение на бизнеса. Облекчени кредити ще получават всички компании при по-облекчени условия от сегашните, допълни още Борисов. Разработва се схема за ликвидна подкрепа на бизнеса.

На опита на три страни – Италия, Испания, Франция са успели да достигнат до плато, което се очаква и у нас, след налагане на подобни мерки, обясни доц. Ангел Кунчев

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов коментира, че с предложените мерки ще има по-адекватна възможност за лекуване на пациентите. Осигурени са всички необходими медикаменти, разкриват се 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма – в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

“Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щабът и МЗ следят монго зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави достигнали тези нива, предприеха тези мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи в Белгия, Италия… Затова там бяха много по-рано. Достигайки нивата над 600 на 100 хиляди, България трябваше да вземе тези строги мерки, които са доста по-либерални в сравнение с другите държави. Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Това са спекулации. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките”, обясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че това е нужно, за да може здравната система да удържи на натиска, който е все по-непосилен.

“Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията, намалява броя на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия. Той е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Няма как да заменим живота сила”, посочи още Мутафчийски.

От щаба мотивираха решението си и със стойността на човешкия живот.

“Незовисимо какви са другите щети, това е най-голямата ценност. Не можем като лекари да изповядваме друга, освен тази. Трябва да се намалят до минимум контактите. Училища, молове, ресторанти, нощни заведения, фитнеси – това са най-рисковите места. Можем да извадим още 100 такива. Но това са най-рисковите. Ограничаването на контактите в тях ще доведе до голям спад на рисковите контакти”, посочи още Мутафчийски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *