Почетоха паметта на Александър Климов в с. Горна Брезница

Куче ухапа 5-годишно дете в Сандански
July 31, 2019
Петрич набеляза мерки срещу чумата по животните
August 1, 2019

Деца с български трибагреници съпроводиха шествието, което се предвождаше от кметовете на община Кресна, г-н Николай Георгиев, на село Горна Брезница, г-жа Вела Сандрева и от председателя на общинския съвет, г-жа Мая Божинова. В прочувствена и изпълнена с много исторически факти реч, живата историческа памет на Кресна, г-н Борис Сандански, разказа за жизнения път и родолюбивото дело на родения в стружкото село Лъжани и завършил живота си Горна Брезница охридски войвода и участник в Първата световна война Александър Климов Христов (Поповски).

По време на Илинденско-Преображенското въстание Александър Климов е войвода на чета в Стружко. Във въстанието загиват девет души от рода му. След Междусъюзническата война през 1913 година отказва да стане сръбски учител и е прогонен от новите сръбски власти със семейството си в България, където една година работи като учител в село Елешница, Разложко. В Горна Брезница се заселва непосредствено след Европейската война (Първата световна война) и учителства там до края на дните си.

През 2003 година, по случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в Горна Брезница е поставена паметна плоча в негова чест.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *