Пожарникарите от Благоевград са първите за 2021 г. “Посланици на доброто” на Държавната агенция за закрила на детето

Проф. Радка Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане ковид-гето
December 23, 2021
Русия регистрира собствено лекарство за коронавирус
December 23, 2021

Екипът на Регионалната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” /РСПБЗН/ в Благоевград са първите за 2021 г. “Посланици на доброто” на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от пресцентъра на агенцията.
“Вие сте пример за доброто, за смелостта, за всичко, в което трябва да възпитаваме децата си, за всичко, което трябва да сме като общество. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето е изключителна чест да ви наградя и да ви благодаря за спасените детски животи, за спасените човешки съдби”, е казала Елеонора Лилова, която е отишла лично в РСПБЗН-Благоевград и връчила кристалната статуетка “Посланик на доброто 2021 г.” на началника на пожарната гл. инсп. Боян Кондуров.
Повод за отличието е случаят от вечерта на 10 декември, когато в централата им се получава сигнал за пожар в жилищен блок. Повече от 3 часа шест екипа пожарникари се борят с огнената стихия. Ситуацията е изключително тежка, когато става ясно, че на осмия етаж сред пламъците има близначета едва на 38 дни. С риск за собствения си живот пожарникарите се втурват по стълбите на блока, където вече почти нищо не се вижда, а дишането е невъзможно. Но те успяват да стигнат до бебетата. Дават им собствения си кислород, мокрят пелените им и ги извеждат от пожара. Благодарение на бързата реакция и професионализма на благоевградските пожарникари от огнения ад са спасени 27 души, сред които и шест деца.
И днес пожарникарите са на работното си място. Казват, че не се чувстват герои, но са благодарни за признанието на Държавната агенция за закрила на детето, защото искат добрият пример да се показва и вярват, че във всяка една ситуация, когато се касае за детски живот и не само, никой не би останал безучастен.
Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отличи, ще покаже и ще разкаже за хората, които не са супер герои, но променят съдби с добрината си, с професионализъм и с отдадеността си на значими каузи. Те са нашите “Посланик на доброто 2021 г.”, посочват в съобщението от агенцията.

 

Източник: БТА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *