Падна светещата фасада на мол Ларго в Благоевград

Долно Осеново разгроми Лебница
September 24, 2018
Счупи се вековно дърво в парк “Свети Врач” гр. Сандански
September 24, 2018
Бурният вятър събори цялата фасадна стена на мол Ларго в идеалния център на Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС от града. Падна цялата метална обшивка на източната страна на сградата. Минути по-късно падна и част от южната фасада. На място пристигнаха пожарни и линейки. Служители на службата за аварийно спасителни операции започнаха да почистват отломките от металните парчета в търсене на затиснали хора, за каквито подозрения имаше. За щастие пострадали хора няма.
Служителка в заведение наблизо заяви, че гражданите са успели да се отдалечат на безопасно разстояние в момента, в който са започнали да падат метални части от фасадата. Двайсет души са се намирали в кафето, което е на покрива на мола.
Първо са усетили миризма на дим, след това са се чули трясъци. Хората са се разбягали и излезли от сградата. Час след инцидента, случил се в 18.15 часа, целият район на площад „България”, където се намира Ларго мола е отцепен. На място пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който съобщи, че няма затиснати хора под отломките от фасадата. Разширява се периметърът на загражденията в идеалния център на града. Взето е решение разчистването на отломките да продължи, след като утихне вятъра. Целият мол е отдаден на концесия за 30 години. През 2014 години на сградата бе сложена новата фасада с обшивката от метални пана.
През втората половина на денонощието е в сила жълт код за потенциално опасно време заради усилването на вятъра. Властите напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си. Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.
Източник на текст и снимка: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.