От днес: Украинските бежанци, работещи в България, ще получават минимална заплата плюс 356 лв. за наем, режийни и интернет

Цветен слънчев часовник – символ на чистата околна среда
June 6, 2022
900 000 нито работят, нито учат – висят по кафенета и харчат пари от чужбина
June 6, 2022

Снимка: gettyimages

По 356 лева за 3 месеца ще предоставя от днес Агенцията по заетостта за наеми и режийни от разходи на украински граждани с временна закрила, които са започнали работа. Освен това държавата ще осигури на работодателите минимална заплата и осигуровките за 3 месеца при наемане на разселените след 24 февруари украински граждани.

Програмата за трудова интеграция на украинските граждани ще се изпълнява с европейски средства и по нея ще се кандидатства в Агенцията по заетостта.

Осигурените пари за наеми на жилища режийни разходи и заплати за 3 месеца са на стойност 46 560 000 лева. Ще се осигурява и психологическа подкрепа, професионално ориентиране и мотивиране за започване на работа.

Субсидираната тримесечна заетост може да е на непълно или пълно работно време, а на работното място ще се осигури и ментор от работодателя, съобщават от Агенцията по заетостта.

За да ползват подкрепата, украинците трябва да са регистрирани в бюрата по труда и там на място да подадат заявления за интеграционната помощ.

Работодателите, които искат да се включат в проекта “Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявления за включване чрез електронна платформа, достъпна през сайта на Агенцията по заетостта, където са публикувани и всички необходими документи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.