Отрицателни са всички 200 проби за COVID-19, направени в Симитли тази събота!

9 430 лв са постъпили в дарителската банкова сметка на община Благоевград
April 27, 2020
Добра новина! 466 теста са направени в Сандански – всички са отрицателни
April 27, 2020

Няма носители на вируса CODIV-19 сред тестуваните 200 жители на община Симитли. Проверените са хора, активно работещите на обичайното си работно място в извънредно положение с пряк контакт с други лица. Проверката за здравния статус бе извършена по най-сигурния метод, с PCR-тест или т. нар. бавен тест. „Няма нито една положителна проба“, съобщи тази сутрин директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Здрави са всичките тестувани от т. нар. „първа линия“ работещи в Социалния патронаж, служителите в социалните центрове, медиатори, общински съветници, кметове на кметства, служители в администрацията с активен пряк контакт с граждани.

Общината полага особена грижа за осигуряване на необходимото за защита от коронавирус на населението и активно работещите на обичайното си работно място. Планово общината разширява кръга на хората, които поетапно ще бъдат тестувани за коронавирус, съобразно спецификата на трудовата им заетост и активността на контактите им с трети лица. Освен това, с лични дарения от кмета Апостол Апосолов и депутата Стефан Апостолов бяха осигурени защитни предпазни маски за всички, осигуряват се и допълнителни количества при необходимост. Предпазни маски за населението бяха дарени и от Служба по търговско-икономически въпроси – гр. Шанхай, Китай. На медиците, с лекарка практика на територията на община Симитли, бяха осигурени и предпазна екипировка и шлемове.

Проверката, напомняме, бе планувана още преди Великденските празници. Преди да бъде регистриран първият случай на заразен с коронавирус в Симитли. Наличието на положителен резултат за COVID-19 в Симитли само промени начина на тестуване. Първоначално бе планувано проверката на здравния статус да се прави с т.нар. бързи тестове, които, чрез кръвна проба, установяват наличието или неналичието на антитела срещу вируса. Заради наличието на позитивни на COVID-19 в града, общинското ръководство реши проверката да бъде по най-сигурния метод. Изцяло от общината е поета грижата по организация и обезпечаване на тестването на хора от Симитли и общината, чиито служебни ангажименти са свързани с ежедневен пряк контакт с широк кръг от хора.

От общинския оперативен щаб изразяват признателност към дисциплината на масовото население и отново призовават за социална отговорност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *