Открит турнир по ускорен шахмат в памет на Симеон Юручки в гр. Кресна

Пускат летните атракции на Бъндеришка поляна
June 28, 2019
Избегни чакането! Опашката в посока Кулата намалява
June 30, 2019

На 30-ти юни (неделя) от 9:00 часа в град Кресна ще започне I-ви открит турнир по ускорен шахмат в памет на Симеон Юручки.

Инж.Симеон Юручки е роден на 21.11.1941 г. в с.Обел, Благоевградско, но съдбата го свързва завинаги с Кресна. След като завършва висше лесотехническо образование през 1968 г. е разпределен за началник на горско-технически участък в с.Горна Брезница към тогавашното горско стопанство на с.Гара Пирин. Професионалната му кариера се развива успешно и той достига до поста директор на Държавно лесничейство Кресна.

Интелигентен и общителен, инж.Юручки бързо събира около себе си ентусиасти, с които започват да играят шахмат. Спонтанно се появяват и първите турнири, които се организират под шапката на общинското дружество за физическа култура и спорт. Шахматът в гр.Кресна набира сили и става официална секция към дружеството.

Увлечени в инициативата, членовете на секцията по шахмат започват да организират турнири и първенства в предприятията на общината, в училищата от района и дори провеждат годишно градско първенство и национално първенство на малките населени места в България. Инж.Юручки постига целта си и събужда траен интереса към древната игра у хората от общината.

През 1994 г. той основава шахматен клуб “Перун” в Кресна и е негов председател до смъртта си. Симеон Юручки е кандидат майстор на спорта от 1980 г.

Носител е на стотици отличия от регионални и национални състезания и шахматни турнири.

На I-вия открит турнир по ускорен шахмат в негова памет, инж.Юручки ще присъства символично.

Гости на турнира ще бъдат неговата съпруга, г-жа Юлия Янева и синовете му – Георги и Илиян.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *