Омикрон няма да развали празниците, пристига около 15 януари

1 година ваксинация в България: Поставихме 3 655 362 игли
December 27, 2021
Туристи препълниха зимните ни курорти за празниците
December 27, 2021

„Омикрон” няма да ни развали празниците, вълната ще почнем да я усещаме към 15 януари, а вариантът ще стане доминантен към края на януари, каза математикът проф. Николай Витанов в ефира на Нова телевизия.

Първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, ще бъдат личните лекари, като те ще бъдат главните герои в нея, защото очакванията са да има много случаи, но те да не са много тежки, каза още проф. Витанов.

След това вълната ще бъде усетена и от болниците, но интензивните отделения няма да бъдат толкова натоварени, по-натоварени ще бъдат т.нар. неинтензивни легла. Очакванията са здравната система да се справи с петата вълна, каза проф. Витанов. Смъртността ще бъде няколко пъти по ниска от доминиращия в момента вариант.

По думите на Витанов, най-натоварени ще бъдат личните лекари, а бизнесът ще усети вълната от повечето хора, които ще излизат в болнични.

Той посочи, че вероятността човек да се зарази с вируса при варианта Омикрон е 4 на 1000, при действащия в момента вариант – 1,5 на 1000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.