Община Сандански се побратими с община Аташехир, Турция

Голям пожар в Парк хотел Пирин
January 24, 2019
Иван и Марио от “Фермата” с урок по родолюбие в Сандански
January 24, 2019

Двете общини ще си сътрудничат тясно в областта на културата, изкуството и спорта

 

На 21 януари в Турция, община Аташехир, Истанбул заместник – кметът на община Сандански – Зорица Органджиева и ИД кмет на община Аташехир – Илхами Йълмаз  подписаха Споразумение за сътрудничество.

Началото бе дадено през месец септември, когато двете общини поставиха основите на приятелския мост. Партньорството е в резултат на сътрудничеството на Сдружение „Балкански младежки фестивал“ и Асоциация за култура и солидарност на Балканите, където младежи от Истанбул взеха участие в два проекта, осъществени от Балкански младежки фестивал.

Благодарение на споразумението се създават приятелски отношения между двете общини, както и подкрепа и сътрудничество в областта на културата, изкуствата, спорта, науката, опазването на околната среда и трафика. То е основа на дългосрочно и полезно партньорство и развитие на културните връзки, обмен на добри практики и бизнес решения.

Общините в Аташехир и Сандански ще се стремят да гарантират, че народите на техните страни ще поддържат трайни отношения, по-специално за обединяване на младите хора и за развитие  на икономическите отношения.

На официалната церемония по подписването на Споразумението, зам.-кметът на община Сандански – Зорица Органджиева сподели: „Това споразумение е необходимо за създаването на нов мост между Турция и България, и е изключително важно. Благодарение на тези подписи ще започне културно, спортно и образователно сътрудничество между двата града. От името на нашия кмет – г- н Кирил Котев, искам да благодаря на всички, които допринесоха за създаването на това споразумение и на моста на приятелството“.

От своя страна ИД кмет на Аташехир – Илхами Йълмаз каза: „Мисля, че развитието на културните връзки между двата града ще допринесе много за Аташехир и Сандански. С това споразумение, което подписахме  даваме началото на сътрудничество и близки отношения между двата града. Надявам се, че то ще продължи в културните, социалните, икономическите и други области“.

Делегацията от община Сандански бе посрещната с изключително внимание от любезните домакини и бе водена от заместник – кметовете на общината – Зорица Органджиева и Вангел Анталавичев. Включваше административни, образователни и културни експерти.

Споразумението между двете общини бе подкрепено от Представителството на Република България в Истанбул в лицето на консула -Петър Арабаджиев, както и от Организация „Балканска асоциация за култура и солидарност“ в Истанбул.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *