Община Сандански отбелязва 160-години от рождението на Генерал Тодоров

Предвижда се забрана за пушене на наргиле на закрито
August 8, 2018
Дъщерята на президента Румен Радев се радва на вълнуваща ваканция в Гърция
August 9, 2018

На 10 август, в 11:00 часа в парк „Свети Врач“, Сандански ще се преклони пред паметта на Генерала строител – Тодоров

 

На 10 август – петък, Сандански тържествено ще отбележи 160 години от рождението на генерал Георги Тодоров. Събитието се организира Общинска администрация – Сандански, Археологически музей – Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански.

В 11:00 часа на входа на парк „Свети Врач“, пред образа на легендарния пълководец, ще се състои тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

В 11:30 часа на площад Алианц ще бъде открита фото изложба “Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач“.

Роденият през 1858 г. в Болград, Бесарабия ген. Георги Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник опълченец до генерал на пехота – най-високото войнско звание в Третото българско царство. Ген. Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България – Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Легендарният пълководец и ръководената от него 7-ма пехотна Рилска дивизия освобождават през 1912г. Сандански (тогава село Свети Врач). В годините на неговото присъствие, селището и регионът започват да се развиват и процъфтяват. По инициатива на Ген. Тодоров се създава емблемата на град Сандански – парк „Свети Врач“. Възстановяват се църкви, строят се сгради.  Със своята последователна дейност генерал Тодоров показва, че въпреки трудните времена българската армия умее не само да воюва, а и да гради.

Община Сандански, Археологически музей – Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански, канят всички граждани заедно да отбележим годишнината от рождението на бележития българин – Ген. Георги Тодоров. 10 август (петък) – 11:00 часа. Очакваме ви!

Leave a Reply

Your email address will not be published.