НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

Мъж загина при катастрофа, жена и две деца са тежко ранени
June 24, 2022
Костадинов за решението на НС: Днес е ден за предателства
June 24, 2022

снимка: в. Труд

Депутатите приеха френското предложение със 170 гласа “за”

НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ. Това е първата стъпка към получаване на зелена светлина за вдигане на ветото и започване на преговори на РС Македония с ЕС.

Депутатите приеха френското предложение със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържали се”. Позитивен вот дадоха 59 депутати от “Продължаваме Промяната”, още толкова от ГЕРБ-СДС, 34 – от ДПС, 16 – от ДБ и двама независими. “Против” бяха един представител на ПП, четирима от БСП, 18 от ИТН, 12 от “Възраждане” и двама независими. Въздържаха се 18 народни представители от левицата, един от ПП и двама независими.

Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък.

Преди това НС отхвърли проекта за решение, внесен от Мустафа Карадайъ, за предложения от френското председателство проект за преговорна рамка за членството в ЕС на РС Македония. По принцип този проект не беше одобрен и от външната комисия.

НС отхвърли и проекта за решение, внесен от ГЕРБ и Десислава Атанасова, за предложения от френското председателство проект за преговорна рамка.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, казва че темата “двустранни отношения Скопие-София ” ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ – двустранен протокол, който е продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

Сега предложението трябва да бъде прието и от МС, който ще го изпрати в Брюксел.

 

Източник: НОВА ТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.