Нойер: ФИФА се опита да ни запуши устите, но няма да ни отнеме гласа

Прея получи най-хубавия коледен подарък – годежен пръстен (Снимки)
November 24, 2022
Бъдещето на трансплантациите между животни и хора
November 24, 2022

“Може да ни отнемат лентите, но никога няма да ни отнемат гласовете. Ние подкрепяме човешките права. Това искахме да покажем. Може и ФИФА да ни заглуши по отношение на капитанската лента, но винаги ще защитаваме нашите ценности”. Това обяви капитанът на Германия Мануел Нойер относно протеста на Германия преди началото на мача с Япония в сряда.

Съдията на мача специално провери лентата на Нойер

След заплаха за санкции от ФИФА няколко европейски отбора се отказаха от идеята да носят капитанска лента с цветовете на дъгата по време на мачовете си от Световното първенство в Катар, но преди началото на двубоя с Япония играчите на Германия запушиха демонстративно устите си. Това се случи пред президента на ФИФА Джани Инфантино, който бе на трибуните, а до него седеше вътрешния министър на Германия Нанси Фазер, която бе с лента “One Love” на ръката.

Нойер разкри, че идеята за протеста е дошла от играчите в отбора. “Искахме да направим нещо и се чудехме какво може да е. Искахме да изпратим сигнал”. Едновременно с действията на играчите на Бундестима, Германската футболна федерация публикува съобщение в Туитър: “С капитанската лента искахме да покажем ценностите, които поддържаме в националния отбор – разнообразие и уважение. Това не е политическа позиция, човешките права не подлежат на преговори. Това би трябвало да е очевидно, но за съжаление все още не е. Като ни забраняват лентата, от ФИФА ни запушват устите. Нашата позиция не се променя”.

По-рано през деня министър Фазер разкритикува Катар, че в друг мач е било забранено на германски фен да влезе на стадиона с лента с цветовете на дъгата. “Това не съвпада с моето разбиране за гаранциите за сигурност, които получих от вътрешния министър на Катар. Сигурността трябва да се отнася до всички. Много съм разочарована”, каза тя. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.