Николай Георгиев: Честит празник, скъпи съграждани!

Николай Вакареев: Изключително обидно ми е от отношението на Антъни
March 2, 2021
Стоян Стоев: На днешния ден трябва с нас да заведем на паметника бъдещето – нашите деца. Само така корените укрепват, а паметта не избледнява
March 3, 2021
Преди 143 години на картата на Европа нямало България !
Величието на една хилядолетна цивилизация, граничила през годините с Франкската империя, мерила ръст с Византия и дала на славянските народи писменост, за да славят Бога на своя език, бавно се отърсвала от безвремието на робството и покълвала с упорития труд на своите будители и революционери упование и надежда у робите. Нямало държава, но имало БЪЛГАРИ:
От “Дунава до Охрид, до Бялото море,
Един народ нещастен под тежко иго мре !
Навред тирани, тигри зли, лакоми за стръв.
И слабите убити, и робите във кръв !” (Иван Вазов)
Пожълтелите страници на архивните единици от онова време са препълнени с бляскави прояви на върховен патриотизъм, родолюбие, себеотричане и героика. Водачите ни в онази епоха били непостижимо горди, честни, смели и безукорни в действията си ! Обикновените хора ги наричали АПОСТОЛИ. От силата на тяхното слово и дух се родил Април 1876 г. Жертвите били безброй ! Писъците и стенанията на заловените живи нямали равни, но историците са единодушни: “Въстанието е успешно !” Успешно е, защото постигнало своята политическа цел. Вълна от негодувание към безчинствата и варварщината на тирана заляла Европа и стигнала Америка, но полека утихнала в блатото на политиката.
Кой, кой ще помогне на роба !
Сал “Матушка Русь” чула вопъла на своите братя отвъд Дунава.
Хиляди поискали от Царя да не остава безучастен. Русия не искала война ! Русия не била готова за война ! Руската дипломация била отлично осведомена, че “Великите сили”, в лицето на Англия, Германия, Франция и Австро-Унгария не биха одобрили руски военни действия срещу Османската империя ! Но руският народ искал, НЕ, ТОЙ ЗАПОВЯДАЛ на своя Цар да отвоюва свободата на България.
Така се родила свободата !
Жадувана, лелеяна и мечтана. Свобода, за която платиха с живота си хиляди руски войни и техните командири. Свобода, защитавана с “камъни и дървье” от нашите опълченски дружини на Шипка и по време на цялата военна кампания от хиляди “свободни” българи. Свобода, за която Левски увисна на бесилото, а Ботев остави костите си на “Вола”. Свобода, бленувана и постигната.
Честит празник, скъпи съграждани!
ДНЕС, 03.03.2021 ГОД. Е ВЪЗКРЕСЕНИЕ БЪЛГАРСКО !
Кмет на община Кресна
Николай Георгиев

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *