НА ЖИВО: Церемония по откриването на Токио 2020

В село Ново Ходжово бе открита паметна плоча на лейт. Иван Батьов Иванов – командир на граничната застава
July 23, 2021
Жена от Сандански “изгоря” с 3100 лв. за “освобождаване на колетна пратка”
July 23, 2021

Светът е Олимпиада! В 14:00 българско време започна официалното откриване на 29-те Летни олимпийски игри в японската столица Токио. За първи път в историята на модерните Игри шоуто остана без публика. Заради пандемията празни ще бъдат трибуните и по време на всички състезания от програмата.

Игрите бяха отложени с една година и така стават първите, които ще се проведат в нечетна година, пише Gong.bg.

Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите, съдиите и другите официални лица. Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август. В последните дни броят новозаразени с коронавирус в Олимпийското село се повиши, което предизвиква допълнителни тревоги. Делегацията на Гвинея пък се оттегли от участие заради вируса, а още през април Северна Корея обяви, че няма да пусне атлетите си в Токио.

Мнението на самите японци за Олимпиадата също не беше положително – по-голямата част от местното население бе или за ново отлагане на форума, или за отмяна на Игрите.

Олимпиадата продължава да бъде разтърсвана и от скандали, които доведоха до уволнения и оставки. Бившият шеф на Токио 2020 Йоширо Мори подаде оставка поради сексистки коментари и бе заменен от Сейко Хашимото. В последните дни композитор на музиката за откриващата церемония – Кейго Оямада, се оттегли заради стари интервюта, в които заплашвал свои съученици с увреждания. Режисьорът на церемонията за старт на Игрите Кентаро Кобаяши също подаде оставка заради осмиване на Холокоста и антисемитски шеги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *