Напуснал ИТН: Всички без Ива, Тошко и Балабанов са склонни да се махнат от Слави

Бойко Борисов: Петков не може да реши въпроса с РСМ
June 19, 2022
След вота на недоверие: какво ще се случи в България?
June 20, 2022

Светлин Стоянов е един от петимата депутати, които напуснаха групата на “Има такъв народ”.

Ето какво сподели той в интервю за в-к “24 часа”.

– Г-н Стоянов, вашите 5 гласа не достигнаха на управляващото мнозинство, или по-скоро вече малцинство, и председателят на парламента Никола Минчев бе свален. Това бе репетиция на вота на недоверие другата седмица. Такъв знак ли е?

– Да. Много лош знак, че има голяма вероятност правителството да падне след седмица.

– От понеделник насам вие, отцепилите се от ИТН, казвате, че има и други бивши ваши колеги, които са готови и ще напуснат Слави. Защо не ги видяхме при гласуването сега?

– Ако сега се бяха разкрили, до седмица ще ги смачкат.

– И смятате, че ще “изплуват на светло” за вота на недоверие, така ли?

– Смятам, че за вота на недоверие ще има разум в тези депутати. Силно и искрено се надявам.

– В дебатите по оставката на Никола Минчев вашият колега Иво Атанасов обяви, че Тошко Йорданов се опитва да си върне “предателите”. Така ли е?

– С мен не са разговаряли. Разговаряли са с Иво Атанасов, както каза той.

– А ако ви потърсят – имате ли път назад, бихте ли се върнал при тях?

– Ще си отрежа и двете ръце, но с ГЕРБ и ДПС аз няма да гласувам.

– Какъв беше основният ви мотив да напуснете ИТН? Купи ли ви премиерът с нещо, как ви убеди?

– Познавал съм не един министър-председател през моя живот, охранявал съм някои от тях. С настоящия премиер Кирил Петков също съм се виждал, но само в пленарната зала на Народното събрание.

– А по време на срещата в апартамента на Радостин Василев?

– Не съм бил там. Не съм се виждал с Петков, не са ме и търсили от “Продължаваме промяната” – нито по телефон, нито по кулоарите, за да ме накарат да изляза от “Има такъв народ”. Решението си го взех абсолютно сам, мотивирал съм го и вярвам, че съм направил правилния избор.

– След като не сте били на онази среща в апартамента на Василев, как разбрахте, че и други ваши колеги ще напускат?

– Депутатите на ИТН имат своя група в Телеграм. И в неделя в нея се обсъждаше час за среща със Слави Трифонов в “Левски Г” в понеделник, между 19 и 20 ч. Вече беше минало интервюто му в “Дарик” и всички го бяхме слушали. И когато Тошко или Виктория ни попитаха кой ще идва на среща със Слави, Иво Атанасов пусна един много дълъг пост, с който каза, че напуска и не иска да има нищо общо. Прочетох го и се зарадвах. Аз вече бях взел своето решение веднага след интервюто, след като Слави каза, че познава Орлин Алексиев от 20 г., че са приятели, но не знае с какво се занимава. Което за мен не може да е вярно.

– Защо?

– Аз имам приятели и знам всеки с какво се занимава. Няма как!

Следващият пост след Иво беше на Георги Георгиев. Аз бях третият и написах само: Не съм приятел на Орлин Алексиев. След мен написа пост и Радулов, който увеличи списъка и броя на хората, с които не е приятел. А Радостин е в тази група и е чел всичко. И се чухме.

– Но напуснахте в крайна сметка само петима от парламентарната група и така отцепването ви реално няма ефект, както видяхме от гласуването за оставката на Никола Минчев. Не помагате особено на “Продължаваме промяната” и на управлението.

– Не търсим ефект. Ако има – има, ако не – няма. За мен по-важното е, че моята съвест е чиста – с ГЕРБ и ДПС не искам и няма да гласувам. А видяхте как се гласува и за Северна Македония в сряда, и за оставката на Минчев в четвъртък. И от днес нататък ще е така. Да видим докога.

– Какви са сценариите според вас оттук нататък?

– Такива, каквито са разписани по конституция. Първият мандат ще се даде на “Продължаваме промяната”, но е ясно, че ново правителство няма да мине при сегашните обстоятелство. Но при втория – на ГЕРБ, вече имат възможност, ако се разберат с ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане”, да направят експертно правителство.

– Кабинет тип “Беров”?

– Да, нещо такова. Не знам колко е реалистично, но с оглед на съдбата на “Има такъв народ”, защото те са най-губещи при избори сега, ще са на ръба на 4-те процента и дори извън чертата, не мога да гадая със сигурност. Затова те ще заложат на сигурното, за да имат отново министерства и така да изкарат колкото се може по-дълго.

– Това експертно правителство точно с мандата на ГЕРБ ли си го представяте, или пък третият мандат да отиде в “Има такъв народ”? Отношенията на Слави с президента са добри, той го подкрепи за втория мандат…

– Не се знае дали ще има “Има такъв народ”. Може президентът да реши да даде третия мандат на монолитна група, не на разбита.

– Те продължават да са сравнително голяма група – имат 20 души.

– Сега. Не се знае след седмица-две какво ще е положението.

– Ето, пак прогнозирате, че ще напуснат още хора. Колко очаквате наистина да го направят?

– Поне още 5-има са готови. Аз съм сигурен, че всички са готови – без Тошко, Балабанов и Ива, в краен случай. Но другите са склонни.

– Ваши колеги от отцепниците споделиха за заседания на парламентарната група на ИТН, на които са били обиждани. Разкажете ни.

– Лично аз не присъствах на тази група, на която Тошко е казал, че на който не му харесва, да си хваща… когато е обидил групата. Но ми разказаха. Големите съмнения започнаха да ме налазват именно на едно предишно заседание на парламентарната ни група. Всички областни координатори на партията, какъвто съм аз за Русе, трябваше да подготвим кандидатури със съответните CV-та за регионални шефове на ВиК, АПИ, ДНСК, ТОЛ-БГ. Аз казвам какво съм направил лично – моят принцип е, че когато се кандидатства за нещо, винаги давам 2 или 3 кандидатури, за да може да има избор и конкурс, макар и вътрешен, и съответните министри да си изберат най-добрата от тях. Оказа се, че от около 15 CV-та, които аз дадох на експерти и членове на ИТН в Русе, нито едно име не беше одобрено. На едно от заседанията на групата присъства Гроздан Караджов и ние го питаме какво става, защо няма назначения. Той ни каза: “Вижте, вашите CV-та, които сте ми изпратили, не стават – хората са или неопитни, или недостатъчно квалифицирани, или прекалено възрастни, или прекалено млади. А сегашните шефове на ВиК са уникални специалисти, особено в Северна България, страхотни, национално богатство”.

– Какво означава това? Че иска да ги запази ли?

– Да, това би трябвало да означава – че иска да запази сегашните хора.

– Които са на кого?

– На ГЕРБ трябва да са. Те са от 10-12 години и не са сменяни по време на служебните правителства. На същото заседание Виктория стои до него и Гроздан се обръща към нея: “Използвам случая, Вики, да ти кажа, че и твоят човек, който ти ми даде от София – област, и той не става”. А тя му отговаря: “Гроздане, той не е мой човек, тази кандидатура ми я дадоха структурите на партията, те го излъчиха. Прочетох биографията му – има 20 г. стаж във ВиК. Ако той не става, кой?”. Гроздан се сконфузи, защото говореше на ангро. И какво се оказва – и 60 години стаж във ВиК, и 60 дипломи на инженер да имаш, няма как да смениш хората от ГЕРБ.

– Това е сериозно обвинение към Гроздан Караджов.

– Проверете как стоят нещата в Русе, Враца, Видин, Търново, Плевен.

– Искате да кажете, че Слави играе с ГЕРБ, така ли?

– Какво мога да си помисля аз от сряда насам?!

– Не говорим само за гласуването в парламента, имате ли и други доказателства?

– Знаете ли какво излезе в групата 7/8 във фейсбук – “ПП направиха и невъзможното – накараха ИТН да гласува с ГЕРБ и ДПС”. Това е оправданието за гласуването на ИТН със статуквото.

– А какво трябва да е то според вас?

– Руди (Радостин Василев) каза: Слави Трифонов е бизнесмен, не е политик.

– Много сериозни обвинения си разменяте в последните дни с бившите ви колеги – предателство, мафия…

– Съгласен съм да мина на детектор на лъжата. Минавал съм на полиграф.

– И за 47-ото НС ли трябваше да минавате на полиграф?

– Не. За 45-ото и 46-ото НС попълвахме декларация, че ако преминем към друга група или станем независими, трябва да се откажем от парламента.

– И сега не могат да ви накарат да излезете?

– Аз не съм попълвал такава декларация.

– Познавате ли се лично със Слави Трифонов?

– Не.

– Доколкото знам, вие сте един от първите хора в ИТН при създаването на партията?

– Да. Ние в Русе бяхме готови още 2019 г. и имахме кандидат за кмет и листа от около 30 общински съветници. Бяхме готови още тогава да отидем на избори от името на партията. Но ни бяха предупредили, че ако в София нямаме кандидат, няма да участваме и по места.

– И за толкова години не се познавате лично със Слави?

– Не се познаваме.

– А виждали ли сте го на живо?

– Да, 3 пъти. Първо на кастинга за политици. След това, когато спечелих кастинга, имах личен разговор с него. И третия път в 7/8 – когато в 46-ото НС стана скандалът с Татяна Дончева, той ни събра да ни каже да не се цепим, да си говорим, че сме лоялни. Но му нямам телефона. Вижте, за мен това не е проблем, ако работата върви. Той е човек бизнесмен, реклами, телевизия, концерти, с това се занимава. Ако не е доволен от мен, той ще намери начин да ми се обади. Аз среща с него не съм искал. Когато исках нещо, се обръщах към Балабанов или Тошко.

– Как научихте, че ИТН си изтегля министрите?

– Радостин Василев дойде в залата и каза: “Пичове, Слави каза да си събирам партакешите.”

– По-късно ли дойде изявлението на Слави?

– Ние не знаехме, че има такова изявление. Не бяхме предупредени, че ще има, започнахме да търсим. Той не ни предупреждава и не е длъжен да го прави. Излиза ни като новина в социалните мрежи.

– Научихте от социалните мрежи?

– Да. Ние нямаме чат с него. С него не сме си говорили лично, освен на кастинга и след него.

– Ако правителството падне следващата седмица, може би ще имате време евентуално само за приемането на актуализацията на бюджета…

– Да, ние ще го подкрепим.

– Какво ще стане обаче с всички останали предизборни обещания? Какво се случва с КПКОНПИ например?

– Да видим, ще решаваме всичко в движение.

– Вие ще подкрепите ли предложенията на ПП и номинацията на Бойко Рашков?

– Нашата подкрепа не е на всяка цена. За това трябва да се проведе малко по-широк дебат. Не сме коментирали кандидатурата на Бойко Рашков.

– И може да не го подкрепите, така ли?

– Зависи от аргументите, които ще изложат. Аз досега не съм участвал в консултации за кандидатури. Но искам да участваме в такъв дебат и ще се съобразим кое е най-добро за държавата.

– Но вие сте само петима и не можете да сте пълноправни коалиционни партньори?

– Не искаме да сме партньори. Но към момента нямаме решение, не сме обсъждали Бойко Рашков даже и ние петимата.

– Ще подкрепите ли връщането на хартиената бюлетина?

– Твърдо против сме. Машинното гласуване е едно от хубавите неща, които приехме в 45-ото НС.

– Имаше ли вариант това правителство да остане, но без Кирил Петков начело? И тогава ИТН да не напуска?

– Не. Тук въпросът не е дали Кирил Петков, или Асен Василев ще е начело, или Искрен Митев.

– Тоест, ИТН щяха да напуснат при всички положения коалицията?

– Разбира се. Това не е въпрос кой да е начело, не е поставяно като условие.

– Северна Македония ли е причината?

– За Северна Македония още преди много време ние обявихме, че твърдо сме против падането на ветото. Но към момента тази причина е облечена в други и не е това причината за изтеглянето на министрите.

– Ако ПП и Кирил Петков вкарат все пак отпадането на ветото в пленарната зала, вие лично как ще гласувате?

– Против.

Leave a Reply

Your email address will not be published.