Нанков: Ще има наказани за катастрофата край Своге

Повече докторанти в ЮЗУ от новата учебна година, стипендията е 500 лв.
August 29, 2018
Изповед на дъщерята на шофьора в катастрофата край Своге
August 30, 2018

След повече от три часа разпит регионалният министър Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и директорът на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров излязоха от националното следствие. Нанков заяви, че ще има наказани за катастрофата край Своге и че част от консорциумите са започнали да отстраняват дефектите по пътя край Своге.

Нанков каза, че се явява в качеството си на свидетел и добави, че може да поеме морална отговорност и политическа за инцидента с автобуса край Своге. Нанков беше категоричен и по отношение на позицията, с която излязоха от фирма „Трейс” по-рано днес, а именно, че в настилката няма забранен елемент, който да е бил вложен. Това твърдение Нанков опроверга и каза, че в следващите дни най-вероятно ще се намеси международна лаборатория, която ще изследва асфалта. Той уточни, че пътят е подходящ именно за тежкотоварни автомобили и не приема обвиненията. Нанков обясни какво е било свършено на пътя след трагичния инцидент.

„Освен намаляването на скоростта от 40 на 30 км, средната скорост в участъка се нормализира до предишното ограничение. Поставени са бализи със светещи лампи през нощта. Има полицейски екипи, които контролират на мястото на трагичния инцидент. Екипи на АПИ са почистили храстите“, уточни Нанков.

Министърът добави, че в участъците за тежко и среднотежко движение трябва да се влагат съвсем други материали, от тези, които са излезли при резултатите от лабораторното изпитване на института по пътища и мостове. Нанков заяви, че по линия на държавната администрация ще бъдат предприети много сериозни действия. „Задължително трябва да има виновни от държавната администрация. Това е моето мнение. По отношение на държавната администрация, по линия на административната отговорност, ще предприема много бързи и решителни действия, крути мерки, не само по подобряване на процеса, а и по линия на персонална отговорност. Всички замесени в процеса по възлагане, реализация, приемане на пътя са или ще бъда привикани, те ще са част от производството“, каза Нанков.

Регионалният министър коментира и решението за създаване на нова държавна структура, която да се занимава с безопасността по пътищата, след като такъв орган има към МВР, към който е част и заместник-регионалният министър.

„Отговорът ще бъде даден до седмица – две, когато ще се прецизират бъдещите функции, както и дали ще могат да подпомагат процеса за взимане на решения – управленски и политически по темата за пътната безопасност. Взето е принципно решение. Трябва да се подобри модела. Естествено, че не трябва да се дублират функциите. Тук говорим за агенция, която ще прави политики. Не говорим за нов щат, тази консултативна комисия, която съществува в момента може да прерасне в държавна агенция и най-вероятно тя може да бъде закрита“, заяви министърът.

Председателят на АПИ Светослав Глосов каза, че „Трейс“ оспорват резултатите, които са констатирани относно възможността за подхлъзването на трасето, което е било доказано от лабораторните изследвания и не изключи възможността спорът да се разреши на друго ниво. Той добави още, че след като са изпратили писмо, в което пътната агенция ги е уведомила, че започва да отстранява дефектите те са заявили готовност да изпълнят ремонт за тяхна сметка.

Запитан дали очаква да бъдат повдигнати обвинения на негови служители, Глосов каза, че не знае и това ще реши следствието и подчерта, че поставянето и ремонтът на мантинелите са отговорност на местната община, а не на пътната агенция.

източник: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.