Над 1000 служители на ЮЗДП и специализирана техника участваха в гасенето на големия пожар в Пирин

Антъни Иванов трети на световното за юноши
August 29, 2017
Светослав Дяков стана студент на ЮЗУ
August 29, 2017

Повече от 1000 служители на Югозападното държавно предприятие от териториалните поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска бяха мобилизирани в битката с огъня над Кресненското дефиле. И днес 180 горски служители продължават да гасят тлеещи огнища вътре в самия пожар. Освен с жива сила в овладяване на стихията всеки ден участваха 12 специализирани противопожарни автомобила, 40 високопроходими коли и булдозер на предприятието за направата на полоси.
Като локална екологична катастрофа определи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра.
Поне 50 години и десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.

Общо 120 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП от началото на годината досега. Едва 8 от тях са предизвикани от природни явления. В основната си част причина за пожарите е човешко действие – небрежност и безотговорност. Затова ЮЗДП призовава всички за повишено внимание, екологична култура и милост- към гората.

Leave a Reply

Your email address will not be published.