Навършват се 182 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски

ЖЪТВА Е! Полицията откри и унищожи 238 кг. канабис
July 18, 2019
Валентин Радев оглавява Етичната комисия на ГЕРБ
July 18, 2019

Всеки народ има своите герои. В 13-вековната история на българската държавност народната памет е съхранила хиляди личности, посветили се на българската кауза през различните епохи. Сред пантеона на най-почитаните, дарени с ореола на безсмъртието, е и Васил Левски. В нашата нова история няма друга такава личност, която да е останала незасегната от бурите на политическия и обществения живот, която така да респектира и вълнува нацията.

Днес България за пореден път скланя глава пред най-свидния си син – Васил Иванов Кунчев.

Васил Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. След години послушание в Хилендарския манастир е ръкоположен за Дякон. Но не след дълго избира да бъде служител на свободата и захвърля монашеското расо.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича българите след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

182 години след неговото рождение за живота и делото му са изписани множество страници, изпълнени с възхита и преклонение.
И днес във всяко българско сърце живее той – Апостолът на свободата, неуловимият Дякон. След 182 години той продължава да е мяра за човечност и фундамент на националното ни достойнство. Образът му в центъра на град Сандански и във всеки български град ни напомня всеки ден посоката и идеала, в които да вярваме и да следваме, да помним миналото си, да съдим грешките си и да творим с делата бъдещето си, защото „Времето е в нас и ние сме във времето …“.

С признателност към подвига и преклонение пред личността и делото на великия българин, Общинска администрация – Сандански поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *