Мелнишки дни на Възрожденската култура съживяват стари занаяти и позабравени обичаи

Петър Златинов изведе Пирин Благоевград за първа тренировка
June 22, 2018
Профилирана гимназия “Яне Сандански изпрати 2018 година успешно
June 22, 2018

Посетете Мелник – подарете си разходка назад във времето

 

Мелник не е просто град. Мелник е неразказана история и състояние на духа. Векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“-гр. Мелник и Музей за историята на гр. Мелник организират „Мелнишки дни на Възрожденската култура“. На 23 и 24 юни именно там местни майстори – приложници и занаятчии ще споделят с гостите на града тайни на стари традиции, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи.

Два дни на чаршията в Славовата столица ще бъдат представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис. Групите за автентичен фолклор от Сандански и селата ще разкрият тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии. На 24 ще оживее и народният обичай Еньовден, малки и големи ще събират росни китки и ще наричат за здраве.

Всеки посетител „Мелнишки дни на Възрожденската култура“ ще има възможност да се включи в демонстративни работилници за дърворезба, грънчарство, тъкачество, везба, плетене на дантела, приготвяне на обредни хлябове и традиционно български ястия.

Мислите си, че познавате Мелник – вино, любов и възрожденски къщи, ще се изненадате колко много още има за разказване. Любезните домакини от Исторически музей – Мелник организират познавателен тур из града.

На втория от „Мелнишките дни“ в центъра на града ще се разнесе гласът на македонския славей – Теди Еротеева. Участниците в танцовия фестивал „Хоро край Пирина“ ще разберат кои сред над 800 участника от цяла България са изиграли най-кръшните хора.

Посетете Мелник на 23 и 24 юни – подарете си незабравима разходка назад във времето, като се потопите в атмосферата на Възрождението.

Leave a Reply

Your email address will not be published.