Легендарен змей ще пази с. Пирин от зли сили, бури и градушка

Природният газ поскъпва с 12% от днес
August 1, 2021
БФС забрани чужденците в Трета лига
August 1, 2021
Змея е символ на с. Пирин. Селото се слави с него. Той пази селото от бури и зли сили според легендата. Майстора го познавам от миналата година Група художници от Свиленград правиха Пленер в селото и като го видях, че е доста добър ми дойде идеята да направим Змей от дърво в центъра на селото. Легендата знаеш ли я
Добра новина ни съобщи кметът на с. Пирин – Георги Влахов. В едно от най-легендарните села на община Сандански, а именно с. Пирин ще бъде направен дървен змей. Планинското село се слави с легенда, че змей закриля жителите на селото и ги пази от бури, зли сили и градушка. През миналата година кметът Влахов се запознава с художник Радко Бъчваров, който тогава е бил на на пленер с група художници. През изминалата седмица на кмета му хрумва, че може да бъде изработен страхотен дървен змей, от майсторските ръце на художника Бъчваров.
Вчера през деня майстор Радко Бъчваров запретва ръкавите, грабва резачката и дава начало на едно легендарно произведение на изкуството. Лично кметът Влахов сподели, че до седмица най-много две ще има дървен змей, който да радва и закриля жителите на с. Пирин.
А ето и легендата за Змея:

Легендата разказва, че змеят грабнал на връх Великден от хорото най-хубавата мома Стана. Отнесъл я под селото в Змейова дупка и там я направил своя невеста. Стана вече чакала дете, когато веднъж змеят полегнал на пролетното слънце в скута на невястата си, за да подремне. Заръчал и ако види в небето облаче, да го събуди. Змейовата невяста видяла облачето, но и дожаляло да събуди змея. Скоро облакът станал голям и буреносен. Стана разбрала, че е сгрешила, опитала се да събуди мъжа си, но той спял дълбоко. Накрая заплакала, една сълза паднала и го събудила. Било вече късно. От облака излязъл Беласишкия змей.

Докато Пиринския змей влезе в пещерата да си вземе боздугана, чуждоземния змей гръмнал, пробил отгоре пещерата – дом на змея и го убил. Змейовата невяста Стана останала вдовица. Едно овчарче я открило. Казало на баща и и той направил стълби, свалил я от пещерата и я прибрал у дома. Не след дълго се родило и детето. То било необикновено голямо, силно и с крилца под мишниците. На три години вече било толкова силно, че ходело с дядо си в планината, да берат дърва. Веднъж казало на дядо си, че иска от него да отиде в Серес на пазар и да му купи лой, която да направи на топки. Дядото го направил за внука си.

После детето казало на дядо си, че има да води борба със змея, който е убил баща му и се е настанил в езерото на върха на Пирин планина, до връх Ореляк. Дядото се уплашил и го съветвал да не се бори със змейовете, защото те са много силни. Детето обаче било непреклонно. Уговорило дядо си да отиде с него до езерото. Влязло вътре, като преди това му поръчало: ако видиш над водата син пламък, хвърли една топка лой. Ако видиш да излиза бял пламък – нищо не хвърляй. Дядото това и направил. Накрая детето-змей излязло от водата, носейки джигера (черния дроб) и сърцето на победения от него змей – убиецът на баща му. Изпекло ги и ги изяло. Заедно с победения змей изчезнала и водата от езерото – така се появила местността „Сухото езеро“ – южно от вр. Ореляк.

Младият пирински змей останал там, на върха на планината. Заселил се на Чаушката скала и според местните народни вярвания, до днес пази землището на с. Пирин. Около върха дори и в ясно време се вижда едно малко облаче. Срещу това си задължение – на пазител на селското землище змеят си избирал най-хубавите моми от селото за жени. Всички те били от Динчовия род. Когато правели къщата си, той им помагал, според местната легенда. Той докарал и поставил огромните каменни блокове, тежащи поне по половин тон, които лежат в основата и и могат да се видят и днес. Самата къща е в лошо състояние, но като цяло все още е здрава – възрожденски тип архитектура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *