Кол вместо гнездо за щъркели в с. Ръждак

В Петрич откриха изкуствено игрище
March 26, 2019
ВАЖНО! За всички бъдещи кандидати в детските градини и първокласници в община Сандански
March 26, 2019

Възмутени жители от с. Ръждак алармират за “човещината” и как един щъркел е пропъден от забит кол на мястото на гнездото му. Сигнали са пуснати до всички възможни институции, но все още няма резултат. Днес те решиха да споделят нещастието на птицата в социалната мрежа фейсбук с апел, ето и техните думи:

“Старите хора казват, че щъркелите са свещени птици, носят ни надежда, радост и ново начало. Връщат онази загубена частица щастие, скрила се дълбоко в зимните преспи. От малки ни учат да ги пазим, години наред гледаме, как с любов и много усилия отглеждат поколение след поколение. Носят грижовно храна на малките, учат ги да летят и оцеляват и отлитат. До следващата пролет.

Уви, този щъркел не намери домът си там, където го беше оставил. Гнездото беше разрушено, преди десет дни. Въпреки хилядите левове, отпуснати от Европейския съюз (за опазване на гнездата и поставяне на метални конструкции), вместо платформа, той получи кол. Да,кол! И той седи там “наказан, вече десет дни до кола”. Тази прекрасна, красива птица и този “величествен”кол….

Не знам защо не е поставена платформа, последната седмица се свързахме с всички възможни институции, отговора е един и същ: “Потърсете ЧЕЗ. Ами потърсихме, подадохме два сигнала – резултат нулев. И сега седим и чакаме, като щъркела.

Разбирам, че гнездото, което е на повече от десет години, е било опасно, но не разбирам, защо не е поставена конструкция? Имахме идея да помогнем сами, но нямаме правомощията за това. Остава ни да чакаме… Дано и тази двойка щъркели имат време да чака.

Уведомен е кмета (на село Ръждак), два сигнала до ЧЕЗ , Дружеството за защита на птиците в България и РИОСВ , но уви.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.