Кметът Стоянов с писмо до МЗ, настоява за възможност пациентите с неврологични симптоми да бъдат преглеждани и лекувани в Благоевград

Димитър Бръчков: Честит Ден на свободата! Да пребъде Петрич!
October 28, 2021
Откриха наркотици в жилището, в което стана инцидентът с Денис Теофиков
October 28, 2021
Кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати спешно писмо до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, чрез което настоява да бъде предоставена възможност пациентите с неврологични симптоми и заболявания да бъдат преглеждани и лекувани в Благоевград.
Към момента двете неврологични отделения към МБАЛ – Благоевград и болница „Пулс“ са превърнати в COVID отделения, а в резултат на издадена заповед от директора на РЗИ пациенти с неврологични заболявания от областния център се насочват към МБАЛ „Югозападна болница“ в гр. Сандански.
По време на пресконференция кметът Стоянов коментира, че създалата се ситуация крие сериозни рискове за живота и здравето на хората, които се нуждаят от лекарска помощ.
„С транспортирането и консултирането на пациенти в МБАЛ „Югозападна болница“ в гр. Сандански през Кресненското дефиле, значително се увеличава времето за поставяне на точна диагноза и тяхното хоспитализиране. Имайки предвид, че при част от пациентите с инсулт, при които е възможно да бъде приложена тромболиза , от огромно значение е и времето за прилагането й. При част от пациенти с установена хеморагия е необходимо да бъде проведена неврохирургична консултация и съответно оперативна интервенция в болнично заведение с по-високо ниво на компетентност“, пише в писмото до МЗ кметът Стоянов.
Той отправя молба до министъра на здравеопазването, заповедта на Директора на РЗИ Благоевград да бъде отменена или съответно коригирана, за да може областен град като Благоевград, с няколко съседни общини, да остане с действащо звено и съответно отделение, в което да бъдат диагностицирани и хоспитализирани пациенти със спешни неврологични състояния.
В рамките на пресконференцията кметът Илко Стоянов коментира, че единственият начин за преодоляване на кризата по отношение на здравеопазването е институциите да работят в една посока, като всяка отделна да поема своите отговорности. В тази връзка той подчерта, че към момента взаимодействие между Община Благоевград и РЗИ липсва, както и че в определени случаи здравната инспекция възпрепятства работата на общинска администрация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *