Кметът Илко Стоянов: Частичните изменения на Общия устройствен план разпокъсват общината на парчета и унищожават всякакви идеи за бъдещо градоустройство

Кметът Илко Стоянов и олимпийските медалистки Евелина Николова и Мадлен Радуканова се включиха във факелно бягане по повод Международния олимпийски ден
June 23, 2022
Ето какви ще новите глоби на КАТ от утре
June 23, 2022

„Предложенията за частични изменения на Общия устройствен план ощетяват градоустройството на Благоевград, а оттам и хората, които живеят в общината. Време е тази порочна практика да бъде спряна. Смятам, че ако се правят промени, те трябва да бъдат обосновани с наистина широк обществен ефект, както между другото гласи и законът“, коментира по време на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Поводът за изказването му са предложения за промени в ОУП, които ще бъдат разгледани по време на редовно заседание на Общински съвет. Той поясни, че становището на Експертния съвет в тази посока е отрицателно.

„Наблюдавайте внимателно на предстоящото заседание кои общински съветници ще подкрепят отказаните изменения, но най-вече какви ще бъдат “експертните” им мотиви, тъй като сред тях няма такива специалисти. В Благоевград са извършени над 100 промени в ОУП, от които само няколко са свързани с обществен интерес, всички останали са в частен“, каза още кметът Стоянов.

За сравнение той посочи, че в другите общини са 10 пъти по-малко.

Кметът поясни още, че е необходимо да бъде възложено изработването нов Общ устройствен план отделно за самия град, както и да се измени сега действащия за цялата община, за което е потърсено финансиране от МРРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.