Кацаров сезира прокуратурата заради изказване на Борисов за ваксините

Ресторантьори и хотелиери в Благоевград излизат на протест
October 28, 2021
Пожар изпепели ферма с 20 крави и 3 000 бали сено
October 28, 2021

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

В сигнала на министъра се казва, че на 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer – до 30 септември им е срокът за годност.”

„Изявлението е от категорията фалшиви новини.

В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот”, заявява Кацаров.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването може да повлияе на решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници, подчертава в сигнала си Кацаров.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната, добавя още Кацаров. Моля да извършите проверка на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки, се казва още в сигнала. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *