Каракачанов: Скопие не спазва договора със София

Разчистени са oтпадъците до моста на АМ „Струма“ край Дупница
November 7, 2020
Перун с важна победа в Панагюрище
November 7, 2020

“Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък,” каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в ексклузивно интервю за предаването “Брюксел 1” с Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес в 17.30 по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Не мога да разбера защо някои външни наблюдатели объркват ролите. Не България кандидатства за членство. България е страната-член, Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне,” заяви Красимир Каракачанов пред водещата Милена Милотинова. “Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси,” каза той.

“Виждаме Македония сега, в ситуацията, в която е кандидат-член, с агресивното си поведение, с явните си претенции към България – за малцинство, кражбите на история, говора на омразата към България… и си представете Скопие утре в ЕС – кой печели от това? България ще загуби категорично, ако има един подобен съсед като Македония който е член на НАТО и ЕС и който държи подобен тон и поведение.”

По отношение на предложението си за Анекс към Договора от 2017 година, Каракачанов заяви: “Трябва да има писмен документ. Аз на изявлението на скопските политици не вярвам.”

“Ако ние сега ги оставим, те утре ще ни се тропосат отново с тези претенции. И този път, като член на ЕС, ще създадат сериозен проблем“, обясни Каракачанов.

“Моята прогноза е, че сега ветото на България ще бъде един студен душ за тях“, прогнозира той. “Надявам се този студен душ да им подейства да излязат от своите илюзии, да доведе до отрезвяване, сядане на масата и честен диалог между хора, които имат обща история и говорят един и същи език. Това очаквам. Ако не – няма проблем, ние не бързаме”, добави вицепремиерът.

“28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор“, категоричен е вицепремиерът Красимир Каракачанов. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *