Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

Първо министерство въвежда зелен сертификат за служителите си
December 20, 2021
COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години
December 20, 2021

Той посъветва хората да си поставят бустерна доза от ваксината

„Омикрон ще влезе у нас по празниците. Епидемиологично разпространение ще е през януари”. Това очаква епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинирането към Столичната община.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни симптоми, да не се събират с много хора. „Който е болен, да е изолиран”, препоръча проф. Кантарджиев.

Той обясни, че този вариант на коронавируса се разпространява много лесно. Това важи и за ваксинираните. Затова и препоръча бустерна доза. За ваксинираните с оксфордската ваксина, третата доза може да е от другите два препарата.

Проф. Кантарджиев обясни разликата между предишните варианти на COVID-19 и този. „Омикрон има 37 мутации в шипчестия протеин. По-лесно се разпространява. Лошото е, че има имунологично бягство. И преболедувалите, и ваксинираните не са достатъчно добре защитени. С бустера се увеличава защитата”, каза проф. Кантарджиев.

Днес пристигат ваксините за деца, припомни професорът. Но подчерта, че „никой няма да задължава никого да си ваксинира детето”, увери той.

„След като дойдоха Делта и Омикрон вариантите, децата вече боледуват. Направиха изследване във Великобритания и то показа, че 14% от децата карат дълъг COVID. Това значи, че 6 месеца детето няма да има апетит, лесно ще се уморява. Но за родителите – ако искат да си предпазят детето, мама и татко да се ваксинират”, заяви проф. Кантарджиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published.