Как да шофирате безопасно през нощта, по магистрала и при мъгла?

Кирил Петков: Кресненският пролом е важен за България — ще търсим най-доброто решение за последната отсечка от автомагистрала „Струма“
June 2, 2022
Ден на Ботев и загиналите за свободата на България
June 2, 2022

Как да шофирате безопасно през нощта, по магистрала и при мъгла?

Случвало ли ви се е да изпадате в аварийни ситуации, докато шофирате? За съжаление все по-често се случва да има ПТП именно, заради висока скорост по магистралата, наличие на мъгла или просто е тъмно през нощта.

В днешната статия ще ви представим ефективни съвети, следвайки ги ще успеете да се придвижите безпроблемно с автомобила ви.

Безопасно шофиране по магистрала

Почти на всеки един шофьор се е случвало да има екстремни ситуации независимо от пътя. По магистралата може да е изключително опасно, затова първият ни съвет към вас е да се опитвате да карате с премерена скорост. Тук не е важно да се отчита само онази, която е показана на знаците, а и тази, с която вие се чувствате комфортно да се движите.

Когато се налага да предприемете изпреварване, е задължително да го направите плавно и да се огледате добре. Подайте мигачи по-рано, за да може движещите се зад вас да знаят вашите намерения. Особено при изпреварване, не правете рязък завои и не взимайте внезапни решения, защото това може да повлияе на контрола над автомобила ви.

Често пътят може да бъде изтощаваш, затова е важно да правите чести почивки. Ако усещате силна умора, незабавно спрете автомобила и си починете добре за поне 30 минути.

Безопасно шофиране през нощта

Когато сте наясно, че автомобилът ви е в изправност, оставете малко време на очите ви да свикнат с тъмнината. Обърнете внимание и на огледалото за задно виждане, което трябва да бъде леко наклонено, за да може да не се отразяват светлините на автомобилите зад вас. Най-важният ни съвет към вас е да карате със съобразена скорост, защото реакциите ви през нощта може да бъдат забавени и това да предизвика ПТП.

Безопасно шофиране при мъгла

За щастие рядко се случва да има мъгла, но когато тя е факт е много трудно да се продължи придвижването. Със съветите, които ще ви дадем ще успеете да карате автомобила си безопасно и безаварийно.

Включвайте късите светлини и фаровете за мъгла още при първите наченки на такава. Опитвайте се да намалявате скоростта и да ограничите изпреварването. Също така е добре да си оставяте повече място и време за реакция, ако се появи подобна ситуация.

Шофирането е сложен и понякога не безопасен процес, който е добре да приемате насериозно. Истината е, че много ПТП-та се случват именно през нощта, по магистрала и докато има мъгла. За съжаление много често тези три фактора са по едно и също време, и това усложнява ситуацията.

Опитайте се да вземете предвид нашите съвети и да откриете правилните методи, с които лесно и бързо да реагирате в тези, и подобни ситуации. Колата ви винаги трябва.да бъде в изправност, затова се доверете на правилния сайт за вашите нови авточасти. За къде е следващото ви пътуване?

Leave a Reply

Your email address will not be published.