Как да различим грип и коронавирус

Живка е големият победител във Фермата 7
December 19, 2021
Тежка катастрофа с 4 коли в София, пострадало е дете
December 19, 2021

„Всички хора, които са ваксинирани срещу коронавируса с две дози е добре да си сложат трета заради варианта „Омикрон“, каза пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев. По думите му това е особено важно за ваксинираните с „АстраЗенека“ – те трябва да сложат трета доза от иРНК препарат. „Защитата от разболяване с две дози е около 20% за всички видове ваксини. При поставяне на трета доза, защитата от разболяване скача до 75-80%“, каза Кантарджиев.

„Омикрон“ се разпространява много по-бързо. Давам пример – на 1 декември той се появи в Лондон. До 14 декември 80% от всички инфекции се дължат на него“, каза още Кантарджиев.

Той посъветва хората да се възползват от ваксинирането на деца, тъй като препаратите са сигурни и предоставят добър имунен отговор. „Децата не боледуваха докато не дойде „Делта“ варианта“, каза Кантарджиев.

По думите му можем да различим грип и коронавирус много лесно.

При коронавируса развитието на болестта е в няколко дни, докато грипът ни поваля за около два часа.

„Миналата година нямаше сезонен грип в Европа заради коронавирусните мерки. Тази година, обаче, има. Хубавото е, че грипната вълна едва ли ще много висока, защото все още имаме противоепидемични мерки“, каза професорът. Той посъветва всички над 65-годишна възраст да се ваксинират срещу грип, ако вече не са. Той допълни, че няма повод за притеснение от това, че коронавирусът и грипът ще се припокрият.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *