Какво ще е времето на Бъдни вечер и Коледа?

„Българската Коледа” дари апаратура за 44 000 лв. на болница „Свети Георги“ в Пловдив
December 18, 2021
Посланикът на Германия в България зарадва децата от ЦНСТ и Преходно жилище с немски лакомства преди Коледа
December 18, 2021

Днес и в неделя ще бъде студено

Практически сигурно е, че сняг за Коледа в България няма да има. Това заяви в „Събуди се” климатологът проф. Георги Рачев.

„Преди три дни всички предвиждахме студена Коледа. Трогателно, като на партийно събрание бяхме съгласни, че големият звяр от изток, голямата сибирска мечка ще нахлуе тук със студа. Оказа се, че тя само ще ни перне с опашката във вторник и сряда и ще остане далеч в Сибир”, посочи той.

Последните прогнози сочат затопляне около Бъдни вечер и Коледа с поносими дневни температури.

През почивните дни – днес и в неделя, започналото застудяване ще продължи заради нахлуващ от север студен въздух. В събота облачността ще е преобладаващо значителна, но в хода на деня ще има разкъсвания, с по-голяма вероятност в северната половина на страната. Валежите ще са предимно от сняг – в планините, в Предбалкана, високите полета на Западна България и на места в Североизтока.

Ветровито и студено време. Температурите в топлата част на денонощието ще са в интервала от 1 докъм 5-6 градуса. В планините – между минус 4 и минус 10 градуса.

Още в събота следобед валежите навсякъде ще намаляват и ще спират с разкъсване на облачността. Така в неделя сутринта ще е особено мразовито с температури до минус 10 градуса в безоблачните райони. В светлата част на деня ще остане студено с температури от нула до 5-6 градуса.

Снежен циклон с център над Европейска Русия носи студено време и в началото на Коледната седмица. В понеделник нахлуването на студ от север ще продължи. Очакват се мощни пориви на леден вятър в западната половина на страната. Ще има валежи от сняг, но те ще са незначителни в равнинната част на страната. Студът около Коледа ще достигне своята кулминация още вторник-сряда в часовете сутрин с температури в някои западни райони с ясно време до минус 13 – минус 14 градуса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.