Йордан Тушев: Раздялата с “Вихрен” няма да попречи на развитието на детския футбол, а ни мотивира да работим още повече

Момиченце е първото бебе за 2020 година в Сандански
January 3, 2020
Кметът Румен Томов награди сурвакарските групи в Благоевград
January 5, 2020

dav

“Вихрен” Сандански официално обяви раздялата си с школата “Спорт Вилаж”, което зароди множество въпроси в социалните мрежи. Именно за това, проведохме интервю с Йордан Тушев, който отговаряше за ДЮШ “Вихрен” след съединението.

Няколко месеца след обединението се разделихте, защо?

След обединението , което бе поискано от тях ми бе даден пълен картбланш. Аз представих моите виждания пред ръководството на клуба, които бяха приети и одобрени. Моята идея бе следната: При най-малките групи, които бяха в първенство (набор 2009 година) – футбол 7, бяха картотекирани 25 деца. Поради тази причина бяха записани два отбора (ОФК “Вихрен” и ФК “Спорт Вилаж”). Целта бе децата да играят максимално много игрово време, въпреки това, треньора залагаше на едни и същи деца в двата отбора. А останалите деца гледаха от пейката и вземаха минимално участие. Изрично заявих, че не гоним резултати, а правилен футбол, който да развие уменията на децата. В разгара на този проблем заявих, че съм против хората с лични интереси.

Каква е причината да се разделите?

Имах разговор с президента на клуба, с когото коментирахме назначението на млади треньорски кадри, които да се развиват до опитните в момента. При тази ситуация нямаше да се гонят настоящите треньори, а да работят в екип. Поради зачестилите сигнали от родители за налагане на едни и същи деца при набор 2009 година. След разрешението на президента, обявих за смяната на този треньор. На другия ден, Георги Манолев заяви, че нямам тези права, а именно той е с личен родителски интерес Владимир Каракичев да остане като треньор на този набор. На следващият ден, бе съобщено на всички деца, че двете школи се разделят без да бъда уведомен. Заедно с това започнаха и агитациите към децата от “Спорт Вилаж” да останат в школата на ФК “Вихрен”. Естествено децата не се поддадоха на тази манипулация.

В града се коментира, че таксите са дигнати от 25 лева на 35 лева?

Това решение не е взето от мен, а от ръководството на високо ниво.

Какво постигнахте докато двете школи бяха обединени?

Всеки, който разбира от футбол виждаше развитието на школата. Наблегна се на тактическите тренировки, физическата подготовка, бързата и подвижна игра, но все още има какво да се желае. Най-важното за нас бе индивидуалната работа с децата придобили вреди навици с годините на терена. Когато пристигнахме в базата на ФК “Вихрен” имаше не повече от 10 футболни топки за всички набори. В рамките на седмица осигурихме по миниум 10 топки на набор, потници, хърдели, шапки, също така осигурих безплатни мачови екипи за всички деца, чрез спонсор. Изненадата до този момент са набор 2005 година водени от Методи Тушев, който ги изведе до първото място на полусезона с много тренировки, себераздаване от децата и постоянство, което се дължи на правилния тренировъчен процес.

Какво следва за “Спорт Вилаж” след раздялата?

ФК “Спорт Вилаж” е създаден през 2015 година от деца, търсещи развитие във футбола. Тази година навършваме 5 години. Ние сме независим клуб, който ще продължи развитието си без ФК “Вихрен”. Целта на школата е да развива уменията на децата още от ранна възраст, а след това да бъде трамплин към елитните отбори в България и не само. Контактите, които ФК “Спорт Вилаж” предлага са повече от добри. Пример за развитие на наше момче е Илиян Костов, който премина в ФК “Пирин” Благоевград, а след това стана и национален състезател при набор 2005 година. Готови сме с 6-месечен план за развитието на школата.

  • Всички деца ще вземат участие през месец февруари на турнирите “Пирин Къп” и “Сандански Къп”
  • През месец март ще имаме гости от школата на ФК “ПАОК”. Това ще бъдат едни от най-добрите специалисти в развитието на детско-юношеския футбол в Гърция.
  • През месец април децата ще посетят базата на ФК “ПАОК” и ще вземат участие в приятелски срещи. След което ще наблюдават среща на ФК “ПАОК” от гръцката “Супер Лига”.
  • След края на първенството всички деца от школата ще вземат участие в Международния турнир “Купа Черно море – Несебър” 2020 година, където участие ще вземат над 100 отбора, сред които ще бъдат Динамо Киев, Локомотив Москва, Спартак Москва, Бреша (Италия), ПСВ Айндховен, Стандарт Лиеж, Стяуа Букурещ, както и всички български грандове.

Тренировъчния процес ще продължи на стадиона в ЖК “Спартак” и на изкуственото игрище при стадиона, след решение на ОбС – Сандански – №82 от 19-ти април 2019г., в което се казва:

Треньори на ФК “Спорт Вилаж” ще бъдат: Методи Тушев, Марио Хаджиев, Йордан Тушев и Николай Стоянов.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.