Искане за създаване на ВиК дружество в Струмяни беше обсъдено в МРРБ

Пребиха 20-годишен край Сандански
June 18, 2019
Щъркел виси от гнездо над 4 часа в с. Генерал Тодоров
June 20, 2019

Искането на инициативен комитет от Струмяни за създаване на ВиК дружество, което да предоставя услуги само на територията на общината, беше обсъдено на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес по покана на заместник-министър Николай Нанков.

В нея участваха също областният управител на Благоевград и председател на Асоциацията по ВиК Бисер Михайлов, кметът на Струмяни Емил Илиев, председателят на Общинския съвет Златка Яневска, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград Росица Димитрова, представител на инициативния комитет и експерти от министерството.

По време на разговора стана ясно, че за избор на оператор, който да предоставя ВиК услуги за населението на територията на Струмяни, трябва да бъде взето решение от Общинския съвет. Той трябва да отговаря на посочените в наредба минимални изисквания.

При предоставяне на ВиК услуги от оператор, само за територията на Струмяни, средствата за инвестиции за доизграждане и поддръжка на ВиК системите ще трябва да се осигурят през цените на услугите за жителите на общината, както и от общинския бюджет, тъй като не би могъл да се използва ресурс от европейските фондове.

С безвъзмездни средства се изпълняват обекти само в административни области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор. По тази причина проекти за модернизиране на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в другите общини на област Благоевград също не могат да получат финансиране от фондовете на ЕС. В момента община Кресна също не е член на асоциацията.

До излизането на Струмяни от асоциацията услугите за населението ще продължат да бъдат предоставяни от действащия оператор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *