Инициативата „Ало, Космос? Говори България“ сбъдна мечтата на български ученици

Хижар нападна туристи в Пирин, удари един от тях със стол в главата
July 27, 2021
„За“ или „против“ задължителната ваксинация?
July 27, 2021

Някои мечти днес излязоха извън земната орбита. Български деца си поговориха с астронавти от Международната космическа станция. Инициативата „Ало, Космос? Говори България“ сбъдна мечтата на някои български ученици да попитат астронавтите всичко, което ги вълнува.

Поне 15 деца имаха възможността да зададат своите въпроси на двама астронавти от МКС. Те в продължение на месеци са мислили какви въпроси да зададат, защото условието беше всеки един въпрос да бъде такъв, че отговорът му да не може да бъде открит в Гугъл. Следователно се родиха едни изключително интересни въпроси, които накараха дори астронавтите да се усмихнат.

В Космоса няма време за неточности. Точно в 6 вечерта връзката Земя – Космос беше осъществена и астронавтите започнаха да отговарят. А жегата в София вероятно е провокирала и този въпрос:

В Космоса имате ли такова различно метеорологично време?
„Да, на практика има нещо такова, но то не зависи от водата. Времето на водата зависи много тясно от водата, а по-скоро имаме частици, които валят тук от слънцето“, отговориха астронавтите.

 

Някои деца може би без да искат дадоха идея на НАСА.

Могат ли кокошките да снасят яйца в космоса и ако да – яйцата ще бъдат ли изкривени по някакъв начин?
„Чудесен въпрос, може би ще трябва да го докажем експериментално. Има ли сме птици в космоса, но никога не сме правили такъв експеримент.“

А други бяха настроени на празнична вълна.

Как празнувате рождените си дни в Космоса?
„Мога да ти кажа това, което не правим – не палим свещички.“

Какво бихте донесли от Космоса като подарък за едно дете?
„Чудесен въпрос. Ако има дете в Космоса или дете, което е живяло през целия си живот в космоса, аз бих му дал бастун, за да може да ходи по-стабилно“, отговориха астронавтите.

 

Между редовете на тази възможност прозира едно от желанията на Атлантическия клуб в България.

„ДА ВДЪХНОВИМ ЕДНО ДЕТЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С НАУКА, ЗНАЧИ СМЕ СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА“, КАЗА ПЕТЪР БОЗАКОВ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИ КЛУБ В БЪЛГАРИЯ.

Затова още преди срещата с астронавтите залите бяха пълни с деца, които импровизираха с какво ли не.

„ТАЗИ РАБОТИЛНИЦА СЕ НАРИЧА ДНК В КОСМОСА И В НЕЯ СЕ СИНТЕЗИРА ДНК ОТ БАНАН И СЕ ИЗСЛЕДВА ПОД МИКРОСКОП“, ОБЯСНИ БОЗАКОВ.

Много видими интересни експерименти и един невидим. Някъде там измежду тези, които моделираха 3D планети, правиха космическа храна и изследваха техника за радиовръзка с Космоса, може да е третият български космонавт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *